Πώς θα πετύχετε τα τέλεια pancake;
Διαβάστε αναλυτικά τις παρακάτω συμβουλές για τα τελειότερα pancakes, ώστε όποια συνταγή και αν ακολουθήσετε, όποια υλικά και αν επιλέξετε, να έχετε εξασφαλίσει την επιτυχία και το γευστικότερο αποτέλεσμα! Μην παραλείψετε ούτε ένα βήμα:
1. Η μαγειρική σόδα που χρησιμοποιούμε για τα pancakes (εκεί οφείλεται και ο όγκος τους) πρέπει να έχει ανοιχθεί 6 μήνες πριν.
2. Για πιο αφράτα pancakes προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού στο μείγμα μας.
3. Το ιδανικό σκεύος είναι ένα τηγάνι με μεγάλη και βαθιά επιφάνεια, ώστε τα pancakes να έχουν τον χρόνο και τον χώρο να ψηθούν.
4. Όταν προσθέτουμε βούτυρο στο τηγάνι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί είναι εύκολο να καεί. Ζυγίζουμε την ποσότητα της συνταγής και το αφήνουμε να λιώσει όση ώρα μας αναγράφεται στη συνταγή.
5. Το μείγμα μας καλό είναι να το φτιάχνουμε εκείνη τη στιγμή αν επιθυμούμε αφράτα και πιο ελαφριά pancakes.
6. Μόλις εμφανιστούν φουσκάλες στα pancakes, τα γυρίζουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα για να ψηθεί και η άλλη μεριά. Οι φουσκάλες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες, να έχουν ανοίξει και να έχει δημιουργηθεί μια μικρή τρύπα στην επιφάνειά τους. Τότε μόνο φαίνεται πως η μια μεριά έχει ήδη ψηθεί σωστά.
7. Καλό είναι να μην γαρνίρουμε με πολλά σιρόπια τα pancakes γιατί με αυτόν τον τρόπο υγραίνονται και χάνουν τη γεύση τους. Αυτό που ταιριάζει γάντι είναι να τα περιχύσουμε είτε με λιωμένο βούτυρο ή μέλι είτε με λιωμένη κουβερτούρα.
Συνταγές βήμα-βήμα για να τα καλύτερα pacakes EVER!
Υλικά
- 100 γρ. βρόμη αλεσμένη στο μπλέντερ
- 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. μπέικιν σόδα
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. κανέλα
- 2 βανιλέτες ή υγρή βανίλια
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 200 γρ. γιαούρτι
- 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 1 κ.σ. γάλα
- Βούτυρο για το τηγάνι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, τα αυγά και το γάλα. Με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο. Ενσωματώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε λίγο βούτυρο και ζεσταίνουμε σε μέτρια ένταση. Ρίχνουμε ¼ του φλιτζ. από το μείγμα και ψήνουμε για 2 με 3 λεπτά την κάθε πλευρά. Όταν εμφανιστούν φουσκάλες τότε γυρίζουμε τα pancakes από την άλλη πλευρά. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλο το μείγμα και σερβίρουμε με μέλι ή σιρόπι αγαύης, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα.
Συμβουλή:
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας ή μέλι και το γάλα με γάλα αμυγδάλου ή σόγιας ή καρύδας.
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
- 5 γρ. αλάτι
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα κοσκινισμένο
- 2 κ.γ. baking powder κοσκινισμένο
- 280 γρ. γάλα
- 2 αυγά
- 1 κ.σ. ξύδι
- 70 γρ. βούτυρο λιωμένο
Καραμέλα γάλακτος
- 200 γρ καστανή ζάχαρη
- 50 γρ νερό
- 80 γρ βούτυρο
- 1 καλή πρέζα αλάτι
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Για τα pancakes:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε πρώτα όλα τα στέρεα υλικά μαζί. Παίρνουμε ένα δεύτερο μπολ όπου αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε τα υγρά στα στέρεα υλικά και με το σύρμα αναμειγνύουμε καλά μέχρι να πάρουμε έναν χυλό όχι πολύ σφιχτό. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε ελάχιστο βούτυρο και ρίχνουμε 2 κ.σ. από το μείγμα και μαγειρεύουμε για 1 με 2 λεπτά την κάθε πλευρά. Γυρίζουμε τα pancakes όταν στην επιφάνεια εμφανιστούν φουσκάλες.
Για την σάλτσα καραμέλα γάλακτος:
Ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και το αλάτι σε ένα κατσαρολάκι να βράσει. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν διαλυθεί προσθέτουμε το βούτυρο. Αφήνουμε το μείγμα μας να σιγοβράσει μέχρι να πάρει ένα καραμελένιο χρώμα και να έχει εξαφανιστεί το νερό. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Μπορεί όταν τη ρίξουμε να μαζευτεί σε μια σφιχτή μπάλα. Δεν ανησυχούμε γιατί γρήγορα θα λιώσει. Σιγομαγειρεύουμε για 10 με 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Γαρνίρουμε τα pancakes με την σάλτσα. Επίσης ότι μας περισσέψει από τη σάλτσα την διατηρούμε σε βαζάκια. Σερβίρουμε τα pancakes με καρύδια pecan προαιρετικά.
Συμβουλή
Για πιο αφράτα pancakes προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού στο μείγμα μας αντί για ξύδι.