Blog

Επαγωγικές Εστίες | Σύμμαχος ή Δυνάστης της κουζίνας;

Τα μάτια της κουζίνας αποτελούν ένα από τα πιο απαραίτητα στοιχεία σε ένα σπίτι. Είτε πρόκειται για περιορισμένη είτε για εκτενή χρήση, η εστία είναι χρήσιμη, ακόμα και αν ξέρεις να μαγειρεύεις τα στοιχειώδη. Στην περίπτωση τώρα που αναρωτιέσαι αν αξίζει να αγοράσεις μια επαγωγική εστία, αποφασίσαμε να σε βοηθήσουμε και καταγράψαμε όλα τα πλεονεκτήματα που θα απολαύσεις με αυτή σου την απόφαση.

Πώς λειτουργεί η επαγωγική εστία;

Η επαγωγική εστία είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ουσιαστικά, αποτελεί την αναβάθμιση της κεραμικής εστίας. Εξ όψεως μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό, όμως ο τρόπος λειτουργίας της είναι εντελώς διαφορετικός. Η εξέλιξη βασίζεται στο γεγονός ότι οι επαγωγικές εστίες δε θερμαίνονται οι ίδιες όταν τις ενεργοποιήσετε. Στην ουσία δημιουργείται ένα μαγνητικό πεδίο, όταν έρθουν σε επαφή και ζεσταίνεται η βάση του μαγειρικού σκεύους.

Πλεονεκτήματα επαγωγικών εστιών

1. Υψηλή απόδοση

Το πρωταρχικό πλεονέκτημα των επαγωγικών εστιών είναι η απόδοσή τους. Η θερμότητα δεν μεταφέρεται άσκοπα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας τους. Αντιθέτως, θερμαίνεται απευθείας μόνο η επιφάνεια του σκεύους χωρίς απώλειες. Επίσης, τα μαγειρικά σκεύη ζεσταίνονται έως και δύο φορές γρηγορότερα στις επαγωγικές από ότι στις κεραμικές εστίες. Αυτό συνεπάγεται με χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και ταυτόχρονη εξοικονόμηση χρημάτων στους λογαριασμούς σου, προσφέροντάς σου πολλαπλά οφέλη.

2. Γρήγορη αλλαγή θερμοκρασίας

Όταν όλοι οι σεφ μιλούν για γρήγορες και εύκολες συνταγές, ποιος θέλει να περιμένει πάνω από 5 λεπτά για να ζεσταθεί απλώς το μάτι της κουζίνας; Η επαγωγική εστία θερμαίνεται άμεσα και στη θερμοκρασία που θέλεις τη στιγμή που θα τοποθετηθεί πάνω της το μαγειρικό σκεύος. Παράλληλα, ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος ενός φαγητού μειώνεται σημαντικά αφού η επιφάνεια θερμαίνεται ομοιόμορφα σε όλο το μήκος του σκεύους. Ταυτόχρονα, από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των επαγωγικών εστιών είναι η άμεση εναλλαγή της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία που απαιτείται για το απλό ζέσταμα του φαγητού μπορεί ακαριαία με μια μόνο κίνηση να ρυθμιστεί σε σημείο βρασμού.

3. Παροχή ασφάλειας

Όταν μιλάμε για κουζίνα, το πρωταρχικό στοιχείο που κοιτάμε είναι η ασφάλεια που μας παρέχει. Αυτό είναι και το δυνατό χαρτί της επαγωγικής εστίας που θα σε πείσει να την εγκαταστήσεις. Όπως είπαμε και παραπάνω, η επαγωγική εστία διαφέρει με την κεραμική κυρίως στον τρόπο λειτουργίας. Η επιφάνεια της εστίας δε θερμαίνεται παρά μόνο όταν έρθει σε επαφή με σκεύος. Πιο συγκεκριμένα η εστία δεν έχει θερμότητα, αλλά το σκεύος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν έχεις μικρά παιδιά στο σπίτι και ακουμπήσουν άθελά τους την εστία με τα χέρια τους, δε θα καούν. Ακόμη, εάν χρησιμοποιείς το ένα “μάτι”, η υπόλοιπη επιφάνεια παραμένει δροσερή εφόσον δεν εξαπλώνεται η θερμότητα. Επίσης, η επαγωγική εστία διαθέτει αυτοματοποιημένο σύστημα χρονοδιακόπτη. Γίνεται αντιληπτό ότι εάν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, χωρίς να γίνεται χρήση της εστίας ενώ είναι αναμμένη, αυτή σβήνει αυτόματα. Σε ορισμένες επαγωγικές εστίες υπάρχει και η δυνατότητα παύσης και συνέχισης του μαγειρέματος, κυρίως για περιπτώσεις που πρέπει να φύγετε απρόσμενα από το χώρο της κουζίνας.

4. Εύκολος καθαρισμός

Η επιφάνεια των επαγωγικών εστιών είναι κεραμική και γυαλιστερή, πράγμα που κάνει το καθάρισμά της εύκολη δουλειά. Εάν υπολείμματα φαγητού πέσουν κατά τη διάρκεια μαγειρέματος δεν καίγονται, αφού η υπόλοιπη μη χρησιμοποιούμενη επιφάνεια παραμένει δροσερή. Αυτό βοηθά ώστε να μην απαιτείται επιπλέον κούραση για να αφαιρεθούν οι λεκέδες. Ένα απλό υγρό πανί είναι αρκετό για να καθαρίσετε την επιφάνεια. Ωστόσο, σε αυτό που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι οι γρατσουνιές και τα χτυπήματα, καθώς είναι πιθανό να δημιουργηθούν πολύ εύκολα.

Θέλεις να ”ακούσεις” και τον αντίλογο; Διάβασε ΕΔΩ τα μειονεκτήματα των επαγωγικών εστιών! Σίγουρα θα αποκτήσεις πλήρη εικόνα και η απόφασή σου θα είναι αντικειμενική και εύστοχη!

 

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να καταλάβεις ποια είναι τα μειονεκτήματα επαγωγικών εστιών, ώστε να κάνεις συνειδητά την επιλογή σου. Mην ξεχνάς πως βασικός παράγοντας στην λειτουργικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ευημερία στην κουζίνα σου, αποτελεί και ο οικιακός εξοπλισμός σου! Στο SPECKS.GR θα βρεις τα πάντα για να εξοπλιστείς κατάλληλα και επαρκώς! Προϊόντα ποιοτικά, για όλο το σπίτι, φτιαγμένα από αξιόπιστες εταιρίες με πείρα και μεράκι για το σπίτι και την φροντίδα αυτού και όσων ζουν σε αυτό!

 

 

Back to list