Blog

Ποια σκεύη είναι κατάλληλα για τις επαγωγικές εστίες;

Σας προειδοποίησαν στο κατάστημα ότι δεν είναι όλα τα σκεύη κουζίνας κατάλληλα για μια επαγωγική εστία; Σας ενημέρωσαν ότι απαιτείται να έχουν ένα σύνολο συγκεκριμένων ιδιοτήτων; Είναι πραγματικά απαραίτητο να πάτε στο κατάστημα και να αγοράσετε ένα νέο σύνολο σκευών κουζίνας; Εδώ θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε δυναμικά το μαγείρεμα, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Σας παραδίδουμε όλη την τεχνογνωσία και εσείς αποφασίζετε πως θα την διαχειριστείτε!

Αρχικά πρέπει να αποφασίσετε τι είδους μαγειρικά σκεύη απαιτούνται για την αγορά κουζινών επαγωγής: από ποια υλικά να είναι κατασκευασμένα, ποια να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους κλπ. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να μην χαθείτε στην ποικιλία των συσκευών κουζίνας στα ράφια των καταστημάτων και να αγοράσετε πιάτα που θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια.

 

 

Τί συμβαίνει στην επαγωγική επιφάνεια της επαγωγικής εστίας, που την καθιστά προνομιούχα σε σχέση με τα υπόλοιπα είδα κουζίνας;

Ο πυθμένας των μαγειρικών σκευών παίρνει ηλεκτρόνια και θερμαίνεται γρήγορα λόγω της απορρόφησης ενέργειας μαγνητικού πεδίου. Η συσκευή θερμαίνεται σχεδόν αμέσως, πράγμα που σημαίνει ότι το φαγητό θα είναι έτοιμο πολύ πιο γρήγορα. Η εστία δροσίζει πολύ γρήγορα. Πολύ πιο γρήγορα από μια ηλεκτρική κουζίνα.

Η ιδιομορφία έγκειται στο γεγονός ότι μόνο το τμήμα της επιφάνειας μαγειρέματος που έρχεται σε επαφή με τον πυθμένα του εκάστοτε σκεύους θερμαίνεται. Η εκτεθειμένη επιφάνεια παραμένει κρύα. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας.

Επομένως, η επαγωγική εστία είναι ασφαλής, αλλά και οικονομική λόγω της υψηλής απόδοσης.

Τί ρόλο παίζουν και γιατί συνιστάται η χρήση ειδικών σκευών;

Εντούτοις, είναι δυνατόν να εκτιμηθούν πλήρως αυτά τα πλεονεκτήματα μόνο εάν χρησιμοποιείται μια συσκευή της οποίας ο πυθμένας είναι κατασκευασμένος από ένα υλικό με μεγάλη μαγνητική διαπερατότητα. Εάν τα σκεύη δεν είναι κατάλληλα, η εστία είτε δεν θα λειτουργήσει σωστά, είτε θα προκαλέσει δυσάρεστο θόρυβο. Επομένως, πρέπει να επιλέξετε ένα ποιοτικό προϊόν.

Ποια μαγειρικά σκεύη χρειάζονται για μια επαγωγική εστία;

Όπως προείπαμε, με την τοποθέτηση του σκεύους, δημιουργείται ένα μαγνητικό πεδίο που παράγει την επιθυμητή θερμοκρασία.

Oι επαγωγικές εστίες συνεργάζονται μόνο με μαγνητικά σκεύη άρα πιθανόν να χρειαστεί να αντικαταστήσετε τον παλιό σας εξοπλισμό.

Για να διαπιστώσετε πάντως αν τα υπάρχοντα είναι κατάλληλα, τοποθετείστε ένα μαγνήτη στη βάση τους εάν σταθεί, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Όταν αναρωτιέστε εάν χρειάζεται να αγοράσετε νέα σκεύη για τη νέα σας επαγωγική εστία, να θυμάστε – το μέγεθος δεν μετράει.Αυτό που μετράει είναι το υλικό των σκευών σας.

Οι επαγωγικές εστίες δημιουργούν μια ηλεκτρομαγνητική ανατάραξη στον πάτο του σκεύους για να δημιουργηθεί θερμότητα για το μαγείρεμα.

Για το λόγο αυτό, τα σκεύη με σιδηρομαγνητικό πάτο είναι τα πλέον κατάλληλα. Πράγματι, τα χαλύβδινα εμαγιέ σκεύη και τα σκεύη από χυτοσίδηρο είναι τέλεια.

Όμως, δεν είναι κάθε υλικό κατάλληλο για αυτόν τον νέο τρόπο μαγειρέματος. Το ανοξείδωτο ατσάλι, ο χαλκός και το αλουμίνιο προσφέρουν πολύ μικρή ηλεκτρική αντίσταση για την παραγωγή της κατάλληλης ποσότητας θερμότητας. Υπάρχει μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα  οι κατασκευαστές προσφέρουν τώρα ειδικά νέα σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι που είναι συμβατά. Επίσης υπάρχουν και προσαρμοστές για επαγωγικές εστίες που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε μη μαγνητικά σκεύη σε επαγωγικές εστίες.

Οι σύγχρονοι κατασκευαστές επισημαίνουν τα μαγειρικά σκεύη για τις επαγωγικές κουζίνες με ειδικό σήμα. Η εικόνα στα  σκεύη έχει τη μορφή σπιράλ.

 

Γιατί να προτιμήσετε τελικά επαγωγικές εστίες και σκεύη;

Εάν απομακρύνετε το σκεύος από την εστία, η λειτουργία σταματά, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία της βάσης των εστιών δεν είναι αρκετή ώστε να σας προκαλέσει κάποιο έγκαυμα.

Έτσι, τα οφέλη που προκύπτουν είναι από τη μία οικονομία και περιορισμός της σπατάλης ενέργειας, από την άλλη αυξημένη ασφάλεια.

Αυτό όμως που κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί μεγαλύτερο δέλεαρ για τον αγοραστή είναι η ταχύτητα μαγειρέματος που μπορεί να επιτευχθεί.

Με το που θέτετε κάποια εστία σε λειτουργία, φτάνει αμέσως στην επιθυμητή θερμοκρασία λειτουργίας.

Σε πρακτικό επίπεδο, είναι εφικτό να βράσετε μια μεγάλη ποσότητα νερού (π.χ. με τη μεγαλύτερη κατσαρόλα που διαθέτετε) εντός 5 λεπτών.

Μόλις σταματήσετε τη λειτουργία, σταματά άμεσα και ο βρασμός. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, αν αμέσως μετά βάλετε το χέρι σας στην εστία, θα ζεσταθείτε μεν, αλλά θα γλιτώσετε το έγκαυμα (αν και δε βρίσκουμε κάποιο λόγο να προβείτε σε τέτοιες ενέργειες).

 

Back to list