Γιατί να την δοκιμάσετε οπωσδήποτε;
Όλη η ιδέα της συνταγής βασίζεται στο αναπάντεχο δέσιμο της γεύσης του σολομού με την σαμπούκα που του δίνει μεσογειακό χαρακτήρα με τα αρώματα του ούζου αλλά και την γλύκα του λικέρ. Έτσι, απ’ τη μία κοντράρει με οξύτητα και θαλασσινά αρώματα την λιπαρή αίσθηση του σολομού και απ’ την άλλη συνοδεύει με γλύκα την γεύση του. Η τραγανότητα και η φρεσκάδα του μπρόκολου, συμπληρώνει την απόλαυση όχι μόνο οπτικά αλλά και σε υφές και αισθήσεις. Κρέμα και βούτυρο δεν ακούγονται πια ως ξεχωριστές οντότητες, καθώς μεταφέρονται σε μικρές δόσεις απ’ τα ζυμαρικά και λειτουργώντας μόνο στην υποδομή των γεύσεων. Μια ιδανική ισορροπία!
Πώς προκέκυψε η συνταγή;
Τα ζυμαρικά με σολομό και κρέμα γάλακτος είναι εξαιρετικά διαδεδομένη συνταγή, και θα έλεγε κανείς ότι ανήκει στη διεθνή κουζίνα παρά στην αυθεντικά Ιταλική, μια και ο σολομός δεν είναι Μεσογειακό ψάρι.
Με την ανάπτυξή της ιχθυοκαλλιέργειας του σολομού τις τελευταίες δεκαετίες και την διάδοσή του ανά τον κόσμο ως έδεσμα αλλά και ως διατροφικά σημαντικό ψάρι, η σύνδεση του με την πάστα δεν άργησε να γίνει κάπου, κάπως , κάποτε. Και βέβαια η πάστα με σολομό έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής ανά τον κόσμο!
Νομίζω ότι το αλκοόλ σπάει την λιπαρότητα του σολομού με ένα τρόπο που ταιριάζει ιδιαίτερα στη συνύπαρξη του με κρέμα γάλακτος. Κάνει την όλη σύνθεση σαφώς πιο ενδιαφέρουσα και πιο ισορροπημένη προσθέτοντας οξύτητα.
Η ιδέα για την χρήση Σαμπούκας, προέκυψε καθώς έψαχνα ένα πλούσιο βαθύ άρωμα για την συνταγή μου.
Ο γλυκάνισος είναι ένα εκπληκτικό υλικό και αρωματικό που καταφέρνει και δίνει στα φαγητά ένα συνδυασμό θαλασσινής αύρας, μια φρέσκια οξύτητα.
Πώς να ξεκινήσετε..
Εύκολη και γρήγορη συνταγή που θα σας πάρει 15 λεπτά συνολικά.
Η πρόσθεση αστεροειδούς γλυκάνισου απ’ την αρχή στο βούτυρο αποσκοπεί στην μεγιστοποίηση της γεύσης του ‘ούζου’ στο τελικό πιάτο.
Υλικά
-500 γρ. fresh pasta
-600 γρ. σολομός φιλέτο (χωρίς κόκαλα)
-50 γρ. βούτυρο
-250 γρ. κρέμα γάλακτος
-1 μικρό μπρόκολο κομμένο σε μπουκέτα
-2 αστεροειδείς γλυκάνισους
-70 ml. Sambuca
-1 κ.γ. σχοινόπρασο για διακόσμηση
-Μicrogreens της επιλογής σας
-Αλάτι, πιπέρι τριμμένο
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζετε το Μπρόκολο:
Κόβετε το μπρόκολο σε μικρά μπουκέτα και τα βράζετε για 5 μόνο λεπτά να μαλακώσουν, χωρίς όμως να είναι εντελώς έτοιμα. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε για να ενσωματωθούν αργότερα στη σάλτσα.
2. Βάζετε τα μακαρόνια να βράσουν.
Βάζετε 5 λίτρα νερό να βράσει για τα μακαρόνια. Μόλις βράσει το αλατίζετε με μια γερή χούφτα αλάτι και αφού κοχλάσει το νερό, ρίχνετε τα μακαρόνια που θέλουν 10 λεπτά. Όσο ακριβώς θα χρειαστεί και ο σολομός να φτάσει στο σημείο για να ενσωματώσετε το ζυμαρικό στη σύνθεση. Αν δεν αισθάνεστε σίγουροι την πρώτη φορά και σας αγχώνει το στενό περιθώριο χρόνου κερδίστε 2-3 λεπτά παραπάνω ρίχνοντας τις φαρφάλες στο νερό μόλις βάλετε τον σολομό να σοταριστεί, αλλά όχι πιο αργά, γιατί θα χάσετε τον συντονισμό.
3. Σοτάρετε τον σολομό:
Σε μεγάλο τηγάνι (που αργότερα θα πρέπει να χωρέσει όλα τα ζυμαρικά) και στα 2/3 της έντασης βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Στη συνέχεια προσθέτετε τον αστεροειδή γλυκάνισο να βγάζει αρώματα σταδιακά και αμέσως μετά τον σολομό, με το δέρμα από κάτω. Τον αφήνετε σ’ αυτή τη θέση τουλάχιστον 3-4 λεπτά, να τσιγαριστεί το δέρμα για να βγει μετά εύκολα και να ψηθεί όλη η κάτω πλευρά.
Στη συνέχεια γυρνάτε τον σολομό ανάποδα για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο και αφαιρείτε το δέρμα. Θα τον αφήσετε δυο λεπτά έτσι και μετά για τελευταία φορά θα τον γυρίσετε. Στα 6 λεπτά που βλέπετε να έχει πάρει χρώμα παντού είναι έτοιμος.
4. Ετοιμάζετε την σάλτσα:
Προσθέτετε την σαμπούκα στον σολομό και δυναμώνετε την ένταση για να εξατμιστούν τα υγρά. Θα μπορούσατε να το φλαμπάρετε* αν θέλετε να φύγει το πολύ αλκοόλ, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Αμέσως μετά προσθέτετε την κρέμα και ανακατεύετε για να ενσωματωθεί με την σαμπούκα και το βούτυρο δημιουργώντας την σάλτσα. Καθώς πήζει η σάλτσα σε δυο λεπτά προσθέτετε και το μπρόκολο, αλάτι και πιπέρι.
5. Ενσωματώνετε τα ζυμαρικά.
Αν τα έχετε κάνει όλα όπως λέμε, η στιγμή που είναι έτοιμα τα ζυμαρικά θα έχει συγχρονιστεί με την στιγμή που είναι έτοιμη και η σάλτσα να τις δεχτεί. Χωρίς να σουρώσετε, με κουτάλα σουρωτήρι, μεταφέρετε τα ζυμαρικά στο τηγάνι (μπαίνοντας θα μεταφέρουν και κάποια ποσότητα απ’ το νερό που έβρασαν η οποία θα βοηθήσει στη διάχυση της σάλτσας σε όλα τα ζυμαρικά και στη συνέχεια, στο δέσιμο σάλτσας-ζυμαρικών) . Ανακατεύετε καλά για ένα λεπτό μέσα στο τηγάνι που ακόμη θερμαίνεται, και σπάτε πλέον τον σολομό σε κομμάτια ώστε να ανακατευτεί και να μπορείτε να σερβίρετε. Σβήνετε το μάτι και μεταφέρετε το τηγάνι εκεί που θα σερβίρετε.
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε πασπαλίζοντας λίγο σχοινόπρασο από πάνω και μπόλικο φρέσκο πιπέρι. Δεν βάζετε τυρί, ακόμη κι αν “σας αρέσει”, γιατί θα καπελώσει όλες τις λεπτές γεύσεις και γενικώς δεν ταιριάζει σε συνθέσεις ζυμαρικών με ψάρι.