Διανύουμε την περίοδο της σαρακοστιανής νηστείας και για πολλούς η περίοδος αυτή έχει συνδεθεί με την στέρηση της απόλαυσης του φαγητού. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και αυτό γιατί, με τους σωστούς συνδυασμούς των υλικών μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας.
Αντιμετωπίστε τη νηστεία σαν μια ευκαιρία για αποτοξίνωση και σαν αφορμή για δοκιμή νέων γεύσεων και συνδυασμών!
Σας παρουσιάζουμε εδώ 5 έξυπνα tips που θα προσφέρουν extra νοστιμιά στα πιάτα σας:
1.Μανιτάρι μαγικό!
Το μανιτάρι είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας περιέχει πρωτεΐνες, σίδηρο και μαγνήσιο μπορεί επάξια να υποκαταστήσει το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας. Προτιμήστε το σε σούπες, σαλάτες, πίτσες και πίτες.
2.Κάντε τα όλα… Σαλάτα!
Οι σαλάτες την περίοδο της νηστείας έχουν την τιμητική τους μιας και δεν λείπουν από το ημερήσιο μενού. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να τις αναδείξετε ακόμα περισσότερο, ξεφύγετε από τις συνηθισμένες τακτικές και εμπλουτίστε τις γεύσεις των λαχανικών σας με ξηρούς καρπούς, φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα, μυρωδικά, μπαχαρικά, θαλασσινά. Θα απογειώσετε τόσο τη γεύση όσο και τη διατροφική αξία τους.
3.Μαγικοί συνδυασμοί!
Ένα ακόμη νόστιμο μυστικό είναι να κάνετε νόστιμους συνδυασμούς με νηστίσιμα υλικά. Χρησιμοποιήστε ως βάση όσπρια ή ζυμαρικά πχ μακαρόνια, φακές ή ρύζι και συνδυάστε τα με θαλασσινά, λαχανικά και αρωματικά βότανα ή μπαχαρικά π.χ Φακόρυζο, ρύζι ή μακαρόνια με θαλασσινά (καλαμαράκια, γαρίδες, χταποδάκι).
4.Εναλλακτικές επιλογές!
Όπως είπαμε στο 1ο tip το κρέας μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από τα θρεπτικά μανιτάρια αλλά και από κιμά σόγια και θρεπτικά φασόλια. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε μπιφτέκια και λουκάνικα από νόστιμα θαλασσινά. Όσον αφορά στα γαλακτοκομικά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με τυρί σόγιας, αμυγδάλου, βρώμης, ρυζιού ή γάλα καρύδας. Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου είναι το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, τα μικρά ψάρια.
5.Νηστεία σκέτη γλύκα…
Αν αγαπάτε τα γλυκά και δεν θέλετε να τα στερηθείτε κατά την περίοδο της νηστείας, προτιμήστε ταχίνι, λουκουμάδες, μπισκότα βρώμης με πορτοκάλι, χαλβά, γλυκά κουταλιού ή μηλόπιτα.
Ποια παγίδα μπορεί να μας ”στήσει” η νηστεία;
Η αλήθεια είναι ότι εάν δε γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τους συνδυασμούς που πρέπει να κάνουμε αλλά και τις θερμίδες που περιέχουν κάποια νηστίσιμα τρόφιμα μπορεί όντως να «ξεφύγουμε» και να αυξήσουμε το βάρος μας. Έτσι για να μην βάλουμε επιπλέον κιλά κατά τη νηστεία πρέπει:
1. Να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα. Είναι σημαντικό να τρώμε περίπου ανά 3 ώρες για να μην πεινάσουμε μέχρι το επόμενο μας γεύμα και φάμε ανεξέλεγκτα μεγαλύτερη ποσότητα.
2. Να συνδυάζουμε το φαγητό μας πάντα με μια σαλάτα είτε με ωμα λαχανικά ή με βραστά ή και τα δύο. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα λαχανικά αυξάνουν το κορεσμό και καθυστερούν τη πέψη με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα. Καλό είναι να ξεκινάμε το γεύμα μας με μερικές πιρουνιές σαλάτα και μετά να τρώμε το φαγητό μας έτσι θα χορτάσουμε πιο εύκολα.
3. Να προσθέτουμε στο φαγητό μας μια πηγή πρωτεΐνης για να μας «πιάσει» ώστε να μην πεινάμε μετά από λίγο. Συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες καθυστερούν τη χώνευση και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Οι πηγές πρωτεΐνης κατά τη νηστεία είναι το φυτικό γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα θαλασσινά , η σόγια και τα προϊόντα της, το αβγό αλλά και οι ξηροί καρποί. Επίσης ορισμένοι συνδυασμοί οσπρίων με σιτηρά (η πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός, π.χ. μεθειονίνη, τρυπτοφάνη κ.α. Όμως ο σωστός συνδυασμός τους (π.χ. ρύζι με φακές, ρύζι με σουσάμι, σιτάλευρο ή πατάτα με φασόλια ή αρακά) αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού).
4. Να προσέχουμε το λάδι που προσθέτουμε στο φαγητό και στη σαλάτα μας αλλά και τις ελιές που θα φάμε . Οι 8 μαύρες ώριμες ή 10 πράσινες ελιές μας δίνουν περίπου 45 θερμίδες όπως το 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο (ή άλλο φυτικό λάδι) μας δίνει περίπου 45 θερμίδες .
5. Να προσέχουμε τη ποσότητα του ψωμιού ή του παξιμαδιού που θα φάμε μαζί με το φαγητό μας . Καλό είναι να περιοριζόμαστε στη 1φ.ψωμι ή ένα μικρό παξιμάδι (30γρ) και να αποφεύγουμε να τα βουτάμε στο λάδι.