Blog

Μαχαίρια Κουζίνας | Τips για το πολυτιμότερο εργαλείο της κουζίνας μας

Τα μαχαιροπίρουνα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της κουζίνας στο σπίτι ή στο εστιατόριο, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να κρατάτε ένα μαχαίρι και να το χρησιμοποιείτε σωστά. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας σωστά για την χρήση τους, έτσι ώστε να αποφύγετε ατυχήματα και να εξασφαλίσετε την λειτουργικότητά τους.

1.Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι

Τα μαχαιροπήρουνα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία κάθε κουζίνας, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να κρατάτε ένα μαχαίρι και να το χρησιμοποιείτε σωστά. Η σωστή χρήση του μαχαιριού μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή κινδύνου τραυματισμού και να διατηρήσει την ομαλή ροή στην κουζίνα σας. Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές μας.

Πόσο θα πρέπει να είναι το μαχαίρι μου;

Για την ιδανική ευκρίνεια και ανθεκτικότητα στο κόψιμο, οι περισσότερες λεπίδες μαχαιριών έχουν σχεδιαστεί με γωνία 20 μοιρών σε κάθε πλευρά της αιχμής. Εάν εργάζεστε με πολλά μαλακά συστατικά, ίσως θέλετε να ακονίσετε το μαχαίρι σας σε 15 μοίρες ανά πλευρά.

Ωστόσο, ένα μαχαίρι με γωνία 15 μοιρών απαιτεί μεγαλύτερη ακρίβεια και μπορεί να μειώσει τη συνολική αντοχή του μαχαιριού σας, εάν πολλά από τα συστατικά σας είναι πιο σκληρά στην υφή. Κρατήστε τη λεπίδα σας λοιπόν, ακονισμένη κατάλληλα σε σχέση με την σκληρότητα της ύλης προς κοπή.

2.Επιλέξτε το σωστό μαχαίρι για την εργασία

Η σωστή επιλογή ενός μαχαιριού για κάθε εργασία είναι μια από τις πιο θεμελιώδεις συμβουλές ασφάλειας μαχαιριών που πρέπει να μάθουν οι επαγγελματίες του τομέα των τροφίμων. H τελική επιλογή απαιτεί προσοχή, καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών εξοπλισμού κοπής. To ίδιο ισχύει και για τους οικιακούς μάγειρες.

Πώς να επιλέξετε το σωστό μαχαίρι:

Όταν επιλέγετε το μαχαίρι σας, ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

A.Μέγεθος λεπίδας: Επιλέξτε ένα μαχαίρι ανάλογο με το φαγητό που κόβετε. Για παράδειγμα, ένα μικρό μαχαίρι δεν θα είναι πολύ χρήσιμο για τον τεμαχισμό ενός μεγάλου κομματιού κρέατος, οπότε χρησιμοποιήστε ένα μπαλτά.

B.Ευελιξία: Ορισμένες εργασίες απαιτούν εύκαμπτη λεπίδα, ενώ άλλες χρειάζονται σταθερή. Σκεφτείτε το μαχαίρι που θα επιλέξετε για να αφαιρέσετε από ένα ψάρι το δέρμα του, σε σύγκριση με το μαχαίρι που θα χρειαζόταν για να κόψετε πατάτες.

Γ.Άκρο λεπίδας: Η άκρη της λεπίδας μπορεί να κάνει τη δουλειά σας πολύ πιο εύκολη ή να την κάνει πιο δύσκολη. Για παράδειγμα, τα οδοντωτά μαχαίρια είναι εξαιρετικά για την κοπή τροφίμων με σκληρή επιφάνεια, ενώ οι λεπίδες Granton είναι κατάλληλες για νωπά τρόφιμα όπως το τυρί και ο σολομός.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το μαχαίρι σας για τίποτα εκτός από την κοπή φαγητού. Η χρήση του μαχαιριού σας για άλλες εργασίες δεν θα μπορούσε μόνο να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά σας, αλλά και να καταστρέψει το μαχαίρι σας.

3.Διατηρήστε τα μαχαίρια σας καθαρά

Προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση, είναι σημαντικό να καθαρίσετε το μαχαίρι σας μόλις τελειώσετε με τη χρήση του. Αφήνοντας το μαχαίρι σας στο ξύλο κοπής σας ή σε ένα νεροχύτη γεμάτο σαπουνόνερο γεμίζει την κουζίνα σας και δημιουργεί ευκαιρίες για μόλυνση και τραυματισμό.

Ένα καθαρό μαχαίρι είναι επίσης ευκολότερο να χειριστεί. Τα υπολείμματα τροφίμων μπορούν να κάνουν το μαχαίρι σας ολισθηρό, οπότε φροντίστε να το διατηρείτε καθαρό και την λεπίδα αλλά και την λαβή του.

Συμβουλές καθαρισμού μαχαιριών

Για να διασφαλίσετε την υγιεινή και να διατηρήσετε την ανθεκτικότητα του μαχαιριού σας, βεβαιωθείτε ότι πλένετε σωστά το μαχαίρι σας. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να θυμάστε κατά τον καθαρισμό των μαχαιριών σας:

Α.Είναι ασφαλές το πλυντήριο πιάτων σας; Αν και είναι ένας βολικός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το μαχαίρι σας είναι καλά καθαρό, ορισμένα μαχαίρια ενδέχεται να μην πλένονται επαρκώς στο πλυντήριο πιάτων για να διατηρήσουν την ακριβή άκρη τους.

Β.Το μαχαίρι σας έχει σημεία όπου θα μπορούσαν να συλλεχθούν βακτήρια; Ορισμένοι τύποι μαχαιριών μπορεί να έχουν σχήματα λαβής ή λεπίδας που είναι πιθανό να μαζέψουν υπολείμματα τροφίμων, επομένως ο έλεγχος των μαχαιριών σας πριν και μετά το πλύσιμο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της συσσώρευσης των τροφίμων.

 

Ενισχύστε την οργάνωση της υγιεινής διατροφής με προιόντα από το SPECKS.GR

Είδη οικιακής χρήσης, δοσομετρητές, εργαλεία μαγειρικής κ.α. διευκολύνουν τον τρόπο ζωής μας , την καθημερινότητα, την προετοιμασία του φαγητού και την οργάνωση σας.

Seren Πιάτο Βαθύ 21εκ. Cok

SKU: 139-0003
Original price was: €6,90.Η τρέχουσα τιμή είναι: €4,90.

Seren Πιάτο Ρηχό 26.5εκ. Cok

SKU: 139-0001
Original price was: €6,90.Η τρέχουσα τιμή είναι: €4,90.

Αφήστε μια απάντηση