Blog

Πώς να διατηρήσετε τα λαχανικά σας φρέσκα | Συμβουλές κουζίνας

					

Τις περισσότερες φορές στην κουζίνα μας, έχουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία δεν προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί δυστυχώς δεν έχουμε ένα μποστάνι στον κήπο ή το μπαλκόνι μας, ώστε να μπορούμε να κόβουμε φρέσκο αυτό που χρειαζόμαστε να καταναλώσουμε ή να χρησιμοποιήσουμε σε μια συνταγή.

Πόσο συχνά καταλήγετε να πετάτε το λάχανο ή να κιτρινίζει ο άνηθος;

Δείτε πώς μπορείτε να επωφεληθείτε καλύτερα από τις αγορές σας και τον τρόπο συντήρησης των λαχανικών-φρούτων και να διατηρήσετε τον κάδο τον σκουπιδιών  περισσότερο πεινασμένο.

1.Ξεκίνησε από τα σουπερμάρκετ ή την αγορά..

Είναι ένα προφανές μέρος για να ξεκινήσετε, αλλά αγοράστε μόνο ό, τι χρειάζεστε για την επόμενη εβδομάδα. Τα προ-ψιλοκομμένα χόρτα μπορούν να χαλάσουν γρήγορα, οπότε δοκιμάστε να αγοράσετε ολόκληρα λαχανικά σε χαμηλότερη τιμή. Αποφύγετε τις προσφορές στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, εκτός εάν έχετε συγκεκριμένα σχέδια γευμάτων ή μπορείτε να μοιραστείτε τις αγορές σας με κάποιον άλλο. Όπως αποκάλυψε η Tesco αυτή την εβδομάδα, το 68% της σαλάτας που έχουν συσκευαστεί είναι σπατάλη, με το 35% να καταλήγει στον κάδο του πελάτη.

Προσπαθήστε να μην επιλέγετε τα λαχανικά και τα φρούτα σας μέσω διαδικτύου σε παραγγελία στο σούπερ μάρκετ.. Σίγουρα το δικό μας χέρι και το μάτι μας, γνωρίζει καλύτερα πιο είναι το χρώμα που προτιμάμε στο αγαπημένο μας λαχανικό ή ποια υφή θα μας προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση κατά την κατανάλωση των φρούτων μας..

2.Αγοράζοντας το καλύτερο..

Τα φυλλώδη πράσινα πρέπει να έχουν σταθερούς μίσχους και στελέχη. Αποφύγετε οτιδήποτε αδρανές ή με σημάδια κιτρινίσματος. Μερικές φορές τα εξωτερικά φύλλα φαίνονται χειρότερα και πιο φθαρμένα, αλλά τα εσωτερικά τους πρέπει να είναι ζωηρά και να έχουν μια φρέσκια πράσινη μυρωδιά.

Αποφύγετε τα συσκευασμένα βότανα: Χρησιμοποιήστε μαλακά φρέσκα βότανα όπως το μαϊντανό, που τα τσαμπιά λειτουργούν καλύτερα, είναι πιο τρυφερά και μαγειρεύονται και ευκολότερα. Φυτέψτε γλαστράκια με όσα χρησιμοποιείται περισσότερο. Έτσι δεν θα πηγαίνει τίποτα χαμένο και θα απολαμβάνεται φρεσκάδα όποτε ακριβώς το χρειάζεστε!

3.Πού να αποθηκεύσετε;

Μόλις φτάσετε στο σπίτι, διατηρήστε τα φυλλώδη λαχανικά στο συρτάρι σαλάτας του ψυγείου. Ένα ψυχρό γκαράζ είναι ένα βολικό κατάστημα για πιο ανθεκτικά χόρτα, αλλά αν αυτό δεν είναι στις επιλογές σας, τότε το πλύσιμο, η ταξινόμηση και η συσκευασία μόλις φτάσετε στο σπίτι είναι χρόνος και εξοικονόμηση χώρου ψυγείου για αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Σχεδόν όλα τα χόρτα επωφελούνται από ένα ξέβγαλμα,  ενώ στη συνέχεια, τυλίγοντας σε υγρό χαρτί ή πανί πριν τοποθετήσετε το στο ψυγείο.

EXTRA TIP: Μην ξεχάσετε να βάλετε και ένα βρεγμένο σφουγγαράκι , στη γωνία του συρταριού. Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχει υγρασία στο συρτάρι κι έτσι δε θα μαραίνονται γρήγορα τα φρέσκα λαχανικά σας.

Αν πάλι τα λαχανικά σας έχουν ήδη αρχίσει να μαραίνονται η λύση είναι η εξής: Αφαιρέστε τα φύλλα τα οποία έχουν μαυρίσει ή μαραθεί τελείως και βουτήξτε τα υπόλοιπα σε παγωμένο νερό για περίπου μία ώρα. Με αυτόν τον τρόπο, τα λαχανικά θα ξανανιώσουν. Φροντίστε να τα καταναλώσετε σύντομα.

SUPER SOS: αποφεύγουμε τις κακές παρέες!

Αποφεύγουμε να βάλουμε μαζί στο ψυγείο ή σε χώρο αποθήκευσης λαχανικά μαζί με φρούτα, καθώς αρκετά φρούτα όπως το αχλάδι, το μήλο, η μπανάνα και το αβοκάντο παράγουν το αέριο αιθυλένιο κατά την αποθήκευση τους που μειώνει σημαντικά το χρόνο διατήρησης των λαχανικών. 

4.Αναζωογόνησε το μαρούλι και τα μυρωδικά με ένα παγωμένο μπάνιο.

Αν οι πρασινάδες σου έχουν αρχίσει να μαραίνονται, είτε λόγω της θερμοκρασίας του ψυγείου είτε επειδή έμειναν στον πάγκο λίγο παραπάνω, μπορείς να τα ξαναζωντανέψεις κάνοντάς τους ένα παγωμένο μπάνιο. Βάλε απλά τα φύλλα του μαρουλιού σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό και κούνησέ τα λίγο μέσα για να φρεσκαριστούν. Ένα ή δύο λεπτά αρκούν για να «ξυπνήσουν» και να δείχνουν φρέσκα και τραγανά!

 

 

Σουρωτήρι λαχανικών-σαλάτας

 

21,00 18,50

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ

.....................

 

 

 

 

 

 

Επιλέξτε στην αναζήτηση όλα τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν ..

Back to list