Blog

Πασχαλινά Αυγά | Bάψιμο με όλη την οικογένεια

Πασχαλινά αυγά

Μπορεί η οικογένειά μας να είναι περισσότερο παραδοσιακή ή περισσότερο «μοντέρνα», όμως καθώς το Πάσχα πλησιάζει όλοι λίγο – πολύ τηρούμε κάποιες παραδόσεις που μάθαμε από τους γονείς και του παππούδες μας, ακόμα κι αν αυτό γίνεται με κάποιες «παραλλαγές». Πρόκειται, άλλωστε, για μια πολύ σπουδαία ευκαιρία για να δημιουργήσουμε καινούριες οικογενειακές παραδόσεις, να περάσουμε στα παιδιά μας όσα γνωρίζουμε και να κάνουμε τον χρόνο μας μαζί τους ακόμα πιο ποιοτικό.

 

Πώς προκύπτει το έθιμο βαψίματος των πασχαλινών αυγών;

Μία από τις πιο παραδοσιακές ασχολίες για το Πάσχα είναι το βάψιμο των πασχαλινών αβγών. Συνηθίζεται να γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη και τα κόκκινα αβγά να μένουν στο σπίτι σκεπασμένα την επόμενη ημέρα, λόγω του πένθους της Μεγάλης Παρασκευής. Επίσης η παράδοση επιτάσσει τα αβγά μας να είναι βαμμένα κόκκινα και να τα τσουγκρίσουμε με τους αγαπημένους μας αμέσως μετά την Ανάσταση, αναφωνώντας «Χριστός Ανέστη» και «Αληθώς ο Κύριος». Ας δούμε παρακάτω μερικούς τρόπους για να κάνουμε αυτή τη θρησκευτική, αλλά και οικογενειακή παράδοση πιο… ταιριαστή σε μια ασχολία για όλη την οικογένεια και, ιδίως, για τα παιδιά.

 

Ο παραδοσιακός τρόπος διατήρησης του εθίμου..

Σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο βαψίματος των πασχαλινών αβγών, αυτά πρέπει να είναι κόκκινα. Πώς πετύχαινε η γιαγιά μας και η δική της γιαγιά το κόκκινο χρώμα του αβγού; Με τη χρήση κρεμμυδιού! Όπως ίσως μπορούμε οι περισσότεροι να θυμηθούμε, τα αβγά της γιαγιάς είχαν και διάφορα όμορφα σχέδια, σαν «ζωγραφιές», που προέκυπταν από τα φυλλαράκια και τα λουλουδάκια που μας έστελνε να τις μαζέψουμε… Οι γιαγιάδες μας λοιπόν, αρχικά εφάρμοζαν όσο καλύτερα μπορούσαν ένα τέτοιο μικρό φύλλο πάνω στο αβγό και στη συνέχεια το τύλιγαν σφιχτά και γύρω γύρω, ώστε να μην μένει σπιθαμή ακάλυπτη με τις φλούδες κόκκινου κρεμμυδιού. Κατόπιν, χρησιμοποιούσαν ένα κομμάτι καλσόν, τύλιγαν το αβγό και το έδεναν έναν σφιχτό κόμπο. Όταν ετοίμαζαν όλα τα αβγά τους, τα έβαζαν στη μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν με νερό και ξύδι.

 

Ο σύγχρονος τρόπος:

Ο σύγχρονος τρόπος για να βάφουμε τα πασχαλινά αβγά, μοιάζει πολύ με τον παραδοσιακό, μόνο που τώρα έχουμε στη διάθεσή μας ειδικές βαφές του εμπορίου και παραλείπουμε το στάδιο με τα κρεμμύδια. Κατά τα άλλα και πάλι μπορούμε με φύλλα από τις γλάστρες μας και καλσόν να ετοιμάσουμε διάφορα σχέδια, μπορούμε να φτιάξουμε σχέδια πάνω στα αβγά πριν τα βάψουμε με ταινία, την οποία θα αφαιρέσουμε μετά το βράσιμο κι έτσι θα έχουμε περίτεχνες «δημιουργίες», ενώ μπορούμε ακόμα και να διακοσμήσουμε τα βαμμένα αβγά με αυτοκόλλητα για παράδειγμα: Κολλώντας αυτοκόλλητα με πασχαλινά μοτίβα ή να κάνουμε τα ίδια τα αβγά να μοιάζουν με προσωπάκια ή να γίνουν χαρούμενα ζωάκια – μια ασχολία που σίγουρα θα ενθουσιάσει τα παιδάκια μας.

 

Ο εναλλακτικός τρόπος:

Ο εναλλακτικός τρόπος για να βάψουμε τα πασχαλινά μας αβγά είναι με τη βοήθεια του ρυζιού: Εφοδιαζόμαστε λοιπόν με ρύζι, χρώματα ζαχαροπλαστικής, πλαστικά ποτηράκια και διάφανη μεμβράνη. Προαιρετικά βάζουμε στα χέρια μας γάντια, καθώς προβλέπεται να βγουν… πολύχρωμα! Έχουμε ήδη βράσει τα αβγά μας, τα έχουμε αφήσει να κρυώσουν και βάζουμε σε κάθε ποτηράκι ρύζι και λίγο από το χρώμα ζαχαροπλαστικής που θέλουμε. Στη συνέχεια βάζουμε μέσα το αβγό, κλείνουμε το πάνω μέρος με τη μεμβράνη και ανακινούμε ελαφρά το αβγό μέχρι να πάρει το χρώμα από το ρύζι. Αργότερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρώματα ζαχαροπλαστικής ως νερομπογιές και το παιδάκι μας με το πινέλο του να σχεδιάσει ό,τι του αρέσει πάνω στα πασχαλινά αβγά!

Έξτρα «κόλπα» με φυσικά υλικά

Αν θέλουμε να «παίξουμε» και να πειραματιστούμε λίγο ακόμα, μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά πως αν έχουμε πολλά φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια και τα βάλλουμε στην κατσαρόλα όπου βράζουν τα αβγά, αυτά θα βαφτούν κόκκινα. Σε άλλη κατσαρόλα μπορούμε να βάλλουμε λεπτές λωρίδες από κόκκινο λάχανο (ραντίτσιο) και τότε τα αβγά μας θα βγουν μπλε, ενώ αν στην κατσαρόλα με το νερό ρίξουμε τέσσερις κουταλιές της σούπας κουρκουμά, θα έχουμε υπέροχα, κίτρινα αβγά!

Μην ξεχνάμε ότι μία μικρή λιχουδιά μπορεί πάντα να συνοδεύσει τις δραστηριότητες μας και να ενθουσιάσει ακόμα περισσότερο τα παιδιά.

 

EXTRA TIP:

Όποια τεχνική κι αν ακολουθήσουμε, η συνήθεια της γιαγιάς να γυαλίζει στο τέλος τα βαμμένα πασχαλινά αβγά με μια πετσέτα, την οποία είχε ραντίσει με λίγο λάδι, είναι ακόμα η καλύτερη επιλογή για να είναι τα αβγά μας πιο λαμπερά από ποτέ!

Αφήστε μια απάντηση